Фіксація технічними засобами процесу встановлення нотаріусом дійсних намірів сторін правочину: перспективи та особливості - Ju. M. Gordienko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується питання необхідності проведення фіксації протягом процесу встановлення нотаріусом дійсних намірів сторони/сторін правочину за допомогою технічних засобів. Уже згадана фіксація зможе не просто довести факт здійснення всіх необхідних дій відповідно до чинних вимог законодавства України, а й вирішити всі спірні моменти й суперечності в суді, у разі оскарження дій нотаріуса. Такі проблеми й непорозуміння можуть стосуватися волевиявлення сторони/ сторін правочину, відсутності чи наявності будь-якого впливу, примусу або фізичного чи психічного тиску на них. Відтак було підтверджено, що аудіо- чи відеозаписи слугуватимуть ефективним доказом того, що процедура встановлення нотаріусом дійсних намірів сторони/сторін правочину відбулася та ще й була вчинена з урахуванням усіх вимог чинного законодавства й належним чином. Крім того, у статті зверталася увага, що фіксація - це додатковий захист від шахрайства як сторони/сторін відповідного правочину, так і самого нотаріуса. Це можна пояснити тим, що ризик бути введеним в оману різко знизиться, якщо в нотаріальному архіві буде зберігатися прямий доказ, демонстрація якого в суді дозволить відразу прояснити всю ситуацію та вирішити спір. До того ж не лише дії чи бездіяльність нотаріуса можуть цікавити суд під час розгляду справи, а також та інформація й відповіді на запитання, які надавали самі сторони, їх представники, адвокати або навіть перекладачі, якщо їх участь була необхідною.