Avrupa’da Göçün Güvenlikleştirilmesinde Aşırı Sağ Partilerin Rolü - Zehra Hopyar (İmgelem)
Soğuk Savaş’ın bitmesiyle güvenlik anlayışında yaşanan değişim göçmenlerin güvenlik sorunu olarak tasvir edildiği bir dönemi başlatmıştır. 11 Eylül saldırısı ve 2015’ten bu yana artan düzensiz göç hareketliliği Avrupa ülkelerinde göçün engellenmesi gereken bir olgu olarak algılanmasına neden olmuştur. Bu engellenme süreci göçün güvenlikleştirmesiyle sonuçlanmıştır. Avrupa’daki aşırı sağ partiler göçmenleri ulusal, kültürel, ekonomik tehdit unsuru olarak tasvir etmekte ve buna yönelik söylemler geliştirmektedir. Çalışmanın konusu Avrupa’daki aşırı sağ partiler ve göçün güvenlikleştirilme ilişkisidir. Avrupa’daki aşırı sağ partilerin göçmenleri nasıl bir güvenlik tehdidi olarak gördüklerini ve göçün güvenlikletirmesinde oynadıkları rolün anlaşılma gayreti çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Konu özellikle 2015 sonrasındaki süreçte yaşanan örneklerle analiz edilmeye çalışılmıştır. Göçmenlerin potansiyel suçlu, refah devlet sistemini sömüren, yerli halkın işsiz kalmasına neden olan, Avrupa değerlerine saygı duymayan ve Avrupa ülkelerini İslamlaştırma amacı güden kimseler olarak tasvir edilmesi ve bu şekliyle ulusal, kültürel ve ekonomik güvenlik tehdidi olarak görülmeleri bu çalışmanın temel bulguları arasındadır.