Edukacja w cieniu wojny. Emocje związane z działalnością po 2022 roku centrów rosyjskich w Niemczech - Magdalena Żakowska (Facta Simonidis)
Celem artykułu jest omówienie kontrowersji związanych z działalnością instytucji promujących kulturę rosyjską w Niemczech, finansowanych z budżetu Federacji Rosyjskiej. Autorka przedstawia kwestie, w jak dużym zakresie instytucje te poddawane są presji Kremla, a także do jakiego stopnia narażone są one z tego tytułu na społeczną krytykę w Niemczech. Zwraca uwagę także na proces tworzenia świadomości historycznej i kulturowej odbiorców oferty edukacyjnej centrów rosyjskich. Artykuł odwołuje się m.in. do definiowania i typologii pamięci historycznej w ujęciu Zheng Wanga oraz założeń edukacji obywatelskiej w Niemczech. Wymiar metodologiczny pracy bazuje na analizie ilościowej i jakościowej materiałów dotyczących działalności czterech rosyjskich centrów kulturowych (po części finansowanych przez fundację Russkij Mir) działających w Berlinie, Dreźnie, Norymberdze i Hamburgu.