КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЗБРОЇ ЗА ЗАСОБАМИ ВЕДЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БОРОТЬБИ - Oleksandr V. Levchenko (Sučasnì Informacìjnì Tehnologìï u Sferì Bezpeki ta Oboroni)
Динамічний розвиток інформаційних технологій призвів до появи інформаційної зброї, яка на сьогодні стає найнебезпечнішим інструментом ведення протиборства між державами. За допомогою інформаційної зброї здійснюється вплив на інформаційні ресурси протилежної держави та суспільну свідомість її населення. Відповідно до цього, за цільовою ознакою вона класифікується на інформаційно-технічну зброю, яка впливає на інформаційні ресурси, мережі і системи державного і військового управління та інформаційно-психологічну, яка впливає на психіку, свідомість, підсвідомість, морально-психологічний стан люд`ини, соціальних груп та суспільства в цілому. Разом з тим, види цієї зброї визначаються засобами, які можуть застосуватися. Так, виходячи із засобів інформаційно-технічної зброї, вона поділяється на алгоритмічну, програмну і апаратну, а інформаційно-психологічна зброя – на пропагандистську, психофізичну, нейролінгвістичну, психотропну, психотронну, психогенну і психоаналітичну. Повний опис зазначених засобів наводиться у цій статті.