БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТА ЗВІТНІСТЬ КОЛЕКТОРСЬКИХ КОМПАНІЙ: АСПЕКТИ РОЗКРИТТЯ, ВИМОГИ, ПРІОРИТЕТИ - Денис Прозоров (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена розкриттю передумов та пріоритетних напрямків розвитку методичних засад бухгалтерського обліку та звітності колекторських компаній в контексті вимог Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та забезпечення корпоративної соціальної відповідальності. Досліджено особливості та проблеми правового регулювання бухгалтерського обліку діяльності колекторських компаній. На основі порівняльного аналізу бухгалтерського обліку колекторських і факторингових компаній виявлено, що колекторські компанії працюють з глибоко знеціненими фінансовими активами, що призводить до значно вищих резервів під очікувані кредитні збитки та доходу, який визнається переважно від фактичного стягнення над низькою балансовою вартістю, на відміну від факторингових компаній. Розглянуто процедури відображення господарських операцій економічної, соціальної та екологічної діяльності колекторської компанії у системі синтетичного та аналітичного обліку, а також їх представлення у фінансовій звітності та звіті з корпоративної соціальної відповідальності. Доведено доцільність розкриття інформації про результативність соціальної та екологічної діяльності колекторських компаній у звіті з корпоративної соціальної відповідальності, що сприятиме зростанню ділової репутації та подоланню негативних суспільних стереотипів щодо їх діяльності.