Tragikomedia dell’arte, czyli pierrotada à la Godard - Grzegorz Nadgrodkiewicz (Kwartalnik Filmowy)
Nadgrodkiewicz zastanawia się nad fenomenem trwałości modelu komedii dell’arte z jej centralnymi postaciami – Pierrotem i Kolombiną. Wykrywa ten wzorzec w Szalonym Piotrusiu Jean-Luca Godarda. U Godarda wariant ten przybiera formę swoistej tragikomedii dell’arte. Ferdynand, główny bohater, i jego kochanka Marianna ukrywają swoje prawdziwe oblicza pod maskami izolującymi ich od świata. Nieustannie wikłają się w absurdalne i groteskowe sytuacje, ale splot okoliczności prowadzi ich nieuchronnie do tragicznego końca. Ich ucieczka z Paryża, kradzieże samochodów, skandale z bronią, napady i nieszczęśliwa miłość prowadzą ku śmierci, ich ostatecznemu przeznaczeniu. Film jest mocno osadzony w tradycji śródziemnomorskiej i popkulturze lat 60., a jego bohaterowie to młodzi ludzie swoich czasów. Nie mają złudzeń, są dowcipni i inteligentni, bezwzględni i autoironiczni, ale rozpaczliwie bezradni wobec narzuconych przez społeczeństwo nakazów. Ich błazeński bunt jest skazany na klęskę.