Geotekstil Donatılı İstinat Duvarı Deplasman Davranışının Arazi Model Çalışmaları ile Belirlenmesi - MEHMET RİFAT KAHYAOĞLU; Mehmet Şahin (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Ön cephe elemanları, tüm dolgu yüzeyini kaplayan geotekstil donatılar ve dolgu malzemesi kullanılarak oluşturulan istinat duvarları, uygulama süresinin kısalığı, uygulama kolaylığı, estetik ve ekonomik oluşları nedeniyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu çalışma kapsamında, teorik tasarım esaslarına dayalı dizayn edilmiş olan 3 metre yüksekliğindeki bir geogrid donatılı istinat duvarı, arazide modellenmiş ve basınç ölçerler, yatay deplasman ölçerler ve gerinim pulları ile enstrümante edilmiştir. Duvar, dolgu malzemesi üst yüzeyinden uygulanan sürşarj yüküyle aktif deformasyona zorlanmıştır. Deneyler sonucunda, duvarda oluşan yatay yer değiştirmeler ile donatılara gelen çekme gerilmeleri belirlenmeye çalışılmıştır.