Polityka wspierania klastrów w Unii Europejskiej i w Polsce - Paulina Szulc-Fischer (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Celem artykułu jest przedstawienie polityki wspierania klastrów gospodarczych prowadzonej w Polsce oraz w Unii Europejskiej. W pierwszej części pracy zaprezentowano pojęcie oraz klasyfikację polityk klastrowych, a także możliwości wdrożenia opisane w najważniejszych dokumentach Komisji Europejskiej dotyczących wspierania klastrów. Dalsza część artykułu zawiera opis efektywnych narzędzi polityki klastrowej oraz kierunków jej rozwoju. Analiza podjętych działań na rzecz rozwoju klastrów wskazuje na ich istotną rolę jako narzędzia rozwoju gospodarczego.