Vpliv predelave živil na vsebnost selena - Mateja MODIC (Acta Agriculturae Slovenica)
V prispevku je obravnavan vpliv predelave, predvsem mletja žit in toplotne obdelave, na vsebnost selena v živilih. Vsebnost selena v mokah je običajno manjša od vsebnosti selena v celem zrnu – zmanjšanje je odvisno od stopnje izmeljave. Pri toplotni obdelavi lahko pride do zmanjšanja vsebnosti selena zaradi izhlapevanja hlapnih oblik selena, pri kuhanju lahko prihaja tudi do izluževanja v vodi topnih selenovih spojin.