Predykaty zakonne w Zgromadzeniu Sióstr Niepokalanego Poczęcia NMP nadawane w latach 1859–1912 - Zofia Kotowska (Poradnik Językowy)
Tematem artykułu są predykaty zakonne, czyli deskrypcje stanowiące w niektórych zakonach część imienia zakonnego. Zbadane zostały predykaty nadawane w Zgromadzeniu Sióstr Niepokalanego Poczęcia NMP (niepokalanki) w latach 1859–1912. Celem pracy była analiza onomastyczna 85 predykatów noszonych przez 459 sióstr oraz próba dotarcia do ich motywacji lub możliwych powiązań między nadawanymi predykatami a rzeczywistością pozajęzykową. Analiza wykazała, że predykaty zakonne w badanym okresie były często silnie związane z życiem Kościoła i wyrażały charyzmat zgromadzenia.