Sulama Suyu Tuzluluğunun Biberde Capsicum atmam Farklı Gelişme Dönemlerinde Bazı Verim Parametrelertne Etkisi - Bülent Ayan; Engin Yurtseven; Ahmet Öztürk; Abdullah Kadayıfçı (Journal of Agricultural Sciences)
Sulama suları ile toprağa iletilen kızlar toprağı yada bitkiyi etkileyerek verimde azalmalara neden olurlar. Bu azalma miktarı bitkinin tuza dayan ı mı ile yakı ndan ilgilidir. Bitkilerin tuza dayan ımlar ı ise farkl ı gelişme dönemlerinde farkl ı olmaktad ı r. Bu çalışmada ekonomik değeri yüksek olan sivri biberde, çimlenme ve f ı de oluşumu dönemleri ile gelişme dönemlerindeki sulama suyu tuzluluklann ı n, baz ı verim parametrelerine olan etkileri ara şt ı rı lmışt ı r. Serada saks ı denemeleri biçimde yap ı lan çalışmalar sonucunda; çimlenmeye ve fide biomas de ğerine 3.0 dS/m'lik tuzluluk düzeyinin önemli bir etkisi olmad ığı , fıde boylann ı n ise bu tuzluluk düzeyinde %13 kadar artt ığı gözlenmiştir. Bitki gelişme dönemlerindeki tuzluluk düzeylerinin ise bitki verimi ve biomas' ı n ı %1, meyve boyu ve meyvede toplam kül değerlerini %5 düzeyinde etkiledi ği gözlenmiştir. Yaprak ve dallardaki toplam kül değerleri ise deneme konular ı ndan etkilenmemiştir. Ayrı ca ele al ı nan verim parametrelerinin hiçbirisinde faktörler aras ı etkileşim interaksiyon önemli bulunmam ışt ı r