نقش قابلیت اینترنت اشیاء و شدت رقابت در رابطه بین گرایش کارآفرینی و نوآوری محصول - محمد باشکوه اجیرلو; حسین رحیمی کلور; یونس نیکخواه (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
رقابت شدید و پیچیدگی بازارها منجر شده تا متغیر نوآوری یک امر کلیدی برای تداوم فعالیت شرکت‌ها محسوب شود. لذا شرکت‌ها برای کنترل این امر به سمت کارآفرینی و استفاده از فناوری‌های نوین گرایش پیدا کرده‌اند. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیل‌گری قابلیت اینترنت اشیاء و شدت رقابت در رابطه بین گرایش کارآفرینی و نوآوری محصول در شرکت‌های دانش‌بنیان است. این پژوهش از انواع مطالعات کمی و کاربردی محسوب می‌شود. جامعه آماری شامل شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی در بخش فناوری زیستی، کشاورزی و مواد غذایی است. در این پژوهش، از فرمول کوکران برای برآورد نمونه بهره گرفته شده است و برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه استفاده شده است. قابل ذکر است که تعداد 177 داده قابل‌تحلیل از شرکت‌های مورد مطالعه دریافت شد. از سوی دیگر، روابط بین متغیرهای پژوهش با روش مدل‌سازی معادلات ساختاری به صورت حداقل مربعات جزئی بررسی و تحلیل شدند. نتیجه فرضیه اول نشان داد که گرایش کارآفرینی به صورت مثبت و معنادار بر نوآوری محصول اثرگذار است. همچنین، بر اساس نتیجه فرضیه دوم، نقش تعدیل‌گر قابلیت اینترنت اشیاء در رابطه بین گرایش کارآفرینی و نوآوری محصول معنادار حاصل شد. از سوی دیگر، فرضیه سوم نشان داد که در شرایط رقابتی بالا نیز رابطه بین گرایش کارآفرینی و نوآوری محصول تقویت می‌شود. در نهایت، سهم این پژوهش ارائه یک مدل مفهومی جدید، پر کردن شکاف موجود و افزایش ادبیات موضوعی بوده است.