Еколого-технологічні особливості впливу строків сівби на формування біометричних показників нагідок лікарських (Calendula officinalis) в умовах Правобережного Лісостепу України - Тетяна ПАДАЛКО (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Дослідження, проведені в період з 2018 до 2023 р., підкреслили біологічні особливості та доцільність вирощування рослин нагідок лікарських (Calendula officinalis) в умовах Правобережного Лісостепу України. Сорти за стійкістю та біологічними особливостями є важливим фактором у появі дружних сходів, формуванні кількості та маси пагонів, листків і суцвіть. Аналізуючи вплив строків сівби на формування біометричних показників, встановлено ефективність ранньовесняного строку сівби, що в зоні вирощування значно впливає на клітинний метаболізм рослин, адаптивно підібраних технологічних прийомів для посилення зростання нагідок лікарських. Швидкість росту досліджуваної культури помітно підвищувалася від фази бутонізації до цвітіння. За морфометричними показниками найбільшу висоту рослин відзначено за ранньовесняного строку сівби 15–18.04  ‒ 70,0 см. Біометричні показники визначали за ростом маси рослин та розвитком окремих частин надземних органів. Пропорції пагонів, листків і суцвіть змінювалися залежно від росту і розвитку рослини, використання інноваційних методів землеробства та адаптивності екосистем. Найбільшу кількість листків (114,88 шт. на рослині) відзначено за ранньовесняної сівби 15–18.04 сорту Сонячна красуня (sunny beauty). Протилежну тенденцію спостерігали в зміні приросту стебел на одній рослині, які несуть генеративні органи: у фазі бутонізації їх кількість варіювала в межах від 7,64 до 11,03 на контролі. В середньому із збільшенням висоти рослини на 10,4 % кількість суцвіть з рослини становила 19,12 %,  що привело до збільшення маси суцвіть з однієї рослини на 28,6 % та маси 1000 насінин до 21,75 %. Дослідження дають змогу зробити висновок, що в умовах Правобережного Лісостепу України можна вирощувати нагідки лікарські на сировину як махрових, так і немахрових кошиків для забезпечення в подальшому широкого спектра використання рослинної сировинної бази в Україні та за кордоном.