Początki osadnictwa polskiego w Teksasie w drugiej połowie XIX wieku - Bogdan Giemza (Facta Simonidis)
W artykule podjęto próbę syntetycznego ukazania historii powstania pierwszych polskich osad w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. Związane to było z emigracją zarobkową z terenów Górnego Śląska i Śląska Opolskiego, począwszy od 1854 roku. Przyczynami szukania lepszych warunków życia poza rodzinnym krajem były bieda i obietnice polepszenia bytu, które docierały z USA. Głównym inicjatorem migracji był ks. Leopold Moczygemba, franciszkanin konwentualny, który od 1852 roku pracował w Teksasie. Pierwszą polską osadą w Teksasie była miejscowość Panna Maria, założona w 1854 roku. Także w innych miejscowościach obecność Polaków była znaczna. Całość rozważań zamknięto zwróceniem uwagi na duże znaczenie Kościoła katolickiego i duchowieństwa w procesie migracji Polaków i aklimatyzacji za oceanem.