Czy na duchownym ciąży obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa? - Marta Jasińska (Kościół i Prawo)
Prawidłowe działanie wymiaru sprawiedliwości wymaga współdziałania społeczeństwa, które jest współodpowiedzialne za bezpieczeństwo państwa. Doskonałym wyrazem tego jest obowiązek zawiadomienia o popełnionym przestępstwie, który spoczywa na każdym, kto ma wiarygodną wiadomość o czynie zabronionym. Wyróżniamy obowiązek społeczny, prawny oraz karalne niezawiadomienie o przestępstwie. Rozważania podjęte mają na celu udzielenie odpowiedzi na pytanie: w jakich sytuacjach duchowny związany jest powyższymi obowiązkami, a kiedy może się od nich uchylić? Jak też, jakie konsekwencje powoduje naruszenie tych obowiązków w odniesieniu do tajemnicy spowiedzi, którą duchowny jest związany. Spowiedź to nie jedyna forma kontaktu wiernego z duchownym, ale tylko ta korzysta z ochrony, pytanie zatem, czy rozmowa duszpasterska, przewodnictwo duchowne mogą korzystać z ochrony związanej z tajemnicą zawodową. Udzielenie odpowiedzi na te pytania ma kluczowe znaczenie z perspektywy wiernego, który powierza swoje tajemnice duchownemu sądząc, że zawsze będą one chronione.