ОСОБЛИВОСТІ ПРОСТОРОВОЇ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ КАМПУСА НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ УКРАЇНИ «КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ ІМЕНІ ІГОРЯ СІКОРСЬКОГО» - Anastasiia Levyk (теорія та практика дизайну)
У статті у хронологічному порядку зазначено ключові етапи формування, розвитку та розбудови Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», розкрито історичні передумови та засади формування кампуса. Проведено композиційний та функціональний аналіз архітектурно-планувальної організації кампуса та виявлено її особливості. Результати дослідження є основою для розроблення рекомендацій формування архітектурно-планувальної організації університетських кампусів України. Мета. Дослідити особливості архітектурно-просторової та функціонально-планувальної організації кампуса КПІ як прикладу для визначення архітектурно-планувальної організації кампусів України. Методологія. Історичний аналіз, аналіз бібліографічних джерел, порів- няльний аналіз, композиційний та функціональний аналіз архітектурно-планувальної організації кампуса. Результати. Історичний аналіз виявив два основні етапи розвитку кампуса КПІ. І етап (кін. ХІХ – поч. ХХ ст.) – створення інституту та його будівництво як відповідь на дефіцит кваліфікованих кадрів із вищою технічною освітою. ІІ етап (1970–1980-ті роки) – стрімке розширення ємкості інституту у зв’язку з потребою підготувати значно більшу кількість фахівців технічних спеціальностей, а подальша розбудова університетського кампуса мала вирішити цю інфраструктурну проблему. Наукова новизна. Досліджено особливості архітектурно-просторової та функціонально-планувальної організації кампуса КПІ на етапі формування та на етапі активної розбудови. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані для подальшого визначення архітектурно-планувальної організації кампусів України.