"Klimatångest" i svenska medier - ett "tecken" i tiden - Jenny Lönnroth; Bo Nilsson (Kulturella Perspektiv)
Klimatförändringar och deras effekter på människor och djur och deras livsvillkor är allt mer omdiskuterade fenomen. En följd av klimatförändringarna som framhålls i medier är att allt fler människor drabbas av klimatångest, vars symptom kan vara allt ifrån lindriga till mer svårartade. I detta paper fokuserar vi på hur klimatångest framställs i svenska medier. Syftet är att kartlägga och problematisera hur klimatångest representeras genom att visa vilka föreställningar och beskrivningar som detta fenomen kopplas samman med. Vi vill även belysa vilka politiska konsekvenser medierepresentationer av klimatångest kan få och vad de speglar för centrala kännetecken på ett samtida Sverige. Undersökningen bygger på 346 artiklar tillgängliga i databasen Retriver.se. Som sökord användes klimatångest och sökningen täckte tidsperioden 1 juli 2022 till sista december 2022. Resultaten visar att klimatångest artikuleras på skilda och delvis motstridiga sätt, samtidigt som materialet reproducerar fyra samtida strömningar; medikalisering, nyliberalism, terapikultur och individualisering, vilka kan fungera kontraproduktivt med avseende på både klimatångest och klimatomställning generellt. Att klimatångest främst görs till ett individuellt problem kan eventuellt motverka intresset för ett kollektivt politiskt engagemang i klimatfrågan.