Om det fysiske utgangspunktet for intonasjon på fele - Per Åsmund Omholt (Studia Musicologica Norvegica)
Sammendrag Artikkelen fokuserer på relasjonen mellom spilleteknikk på fele og hardingfele i folkemusikken og intonasjon. Det argumenteres for at det fysiske rammeverket, inkludert anatomien i hånd og fingre, påvirker intonasjonspraksisen. Analyser av venstrehåndsbruken under utøvingen og tekniske målinger av intonasjon viser at fingrene tenderer til å bli satt ned der det er anatomisk fordelaktig, i stedet for å følge konvensjonelle intoneringsnormer, som den diatoniske skalaen. Videre argumenteres det for at et slikt «minst-mulig-motstand»-prinsipp over tid har vært en konstituerende faktor i utviklingen av normsystemet i sjangeren, hvor repertoaret i hovedsak er solistisk brukt, og hvor melodistoffet i liten grad er basert på funksjonsharmonikk.