Створення ущільнених високоміцних конструкцій ракетно-космічного обладнання FDM друку ULTEM ™ 9085 PEI пластиком - Олександр Саленко; Ігор Дерев’янко; Олександр Самусенко; Костянтин Аврамов; Oлександр Литот; В. Рогулин (Mechanics and Advanced Technologies)
У роботі показано можливість виготовлення виробів для ракетно-космічної техніки з використанням адитивної технології FDM-друку. Об'єкт дослідження – заглушки сопла “мембранного” типу. З урахуванням питомих властивостей міцності виробу, необхідних при експлуатації, а також особливостей FDM-процесу, була оптимізована конструкція, встановлені закономірності формування властивостей виробу. Для герметизації виробу була розроблена технологія просочення. Спроектовано обладнання та проведено робочі випробування. Властивості матеріалів досліджено з урахуванням гарантованого терміну зберігання виробу протягом 12 років експлуатації за умов прискорених кліматичних випробувань.