Prøven i folkeskolens praktisk/ musiske fag håndværk og design - Karen Egedal Andreasen; Henriette Duch (Cepra-Striben)
I 2018 vedtog danske politikere ”Aftale om styrket praksisfaglighed i folkeskolen”. Aftalen rummede blandt andet krav om en ”prøve i praktisk/musisk valgfag i 8. klasse” på baggrund af ”obligatorisk praktisk-musisk valgfag i 7. og 8. klasse.” Valgfaget og den  dertilhørende prøve blev implementeret med flere begrundelser og formål. Prøven kan dermed ses som et eksempel på, hvad man kunne betegne som en formålsevaluering. I artiklen analyserer vi designet af denne nye prøve med henblik på mulige konstitutive virkninger, som vi ønsker at diskutere set i lyset af formålene bag initiativet, herunder også i forhold til overgangen til erhvervsuddannelser. Nøgleord: praksisfaglighed, praktisk-musiske fag, evaluering, konstitutive virkninger, erhvervsuddannelse, ungdomsuddannelse