ORGANIZOVANI KRIMINAL: PREVENTIVNI PRISTUP - Branislav Milosavljević (Međunarodni Problemi)
Organizovani kriminal kao negativna pojava u društvu je svakako problem države i njenih službi. Za efikasno suprotstavljanje organizovanom kriminalu osnovni preduslov je poznavanje uslova ili okolnosti koji doprinose njegovom postojanju i delovanju. Zato je vrlo značajno odrediti najvažnije kriminogene faktore koji pospešuju organizovanu kriminalnu delatnost na prostorima određene države. U radu, pored opštih razmatranja o pojmu i prevenciji, posebna pažnja je ukazana na faktore koji mogu različito uticati na ispoljavanje organizovanog kriminala. Navedeni faktori i predstavljaju solidnu osnovu za dalju operacionalizaciju u cilju utvrđivanja mogućnosti ispoljavanja organizovanog kriminala. Njihovo valjano utvrđivanje je od posebnog značaja jer imaju široku upotrebu, a prvenstveno u preventivnom suprotstavljanju organizovanom kriminalu. Međutim, dinamika i prilagodljivost organizovanog kriminala društvenim promenama zahteva stalno praćenje i inoviranje postojećih faktora, u cilju objektivnije spoznaje uticaja na ispoljavanje i delovanje organizovanog kriminala.