Мобільна вузлова цифрова тропосферна станція - В. М. Почерняєв; Н. М. Сивкова; М. С. Магомедова (Системи озброєння і військова техніка)
В роботі зазначені напрями розвитку військової цифрової тропосферної системи зв’язку в Україні. Крім цього в статті визначені науково-технічні напрями, на яких заснована концепція розвитку військових цифрових тропосферних систем зв’язку. Проведено аналіз різноманітних джерел інформації щодо побудови систем “точка-багатоточка”. Показана схема організації зв’язку “точка-багатоточка” на цифрових тропосферних станціях. Досліджено вибір основних нових компонентів мобільної вузлової цифрової тропосферної станції, який не являється характерним для тропосферних систем. Наведено структурні схеми мобільної вузлової цифрової тропосферної станції з різною кількістю приймальних та передавальних надвисокочастотних (НВЧ) трактів. Здійснено вибір побудови антенної системи у вигляді плоскої фазованої антенної решітки. Визначені шляхи побудови пристрою розподілення потужності та фазообертачів. Запропоновано створювати антенно-фідерний тракт на частково заповнених діелектриком хвилеводах. На таких хвилеводах запропоновано використовувати кільцевий міст та комутаційний фазообертач. Здійснено вибір побудови апаратури багатостанційного доступу та проведено аналіз оцінки різних способів багатостанційного доступу. На основі інформаційного критерію оцінки ефективності використання пропускної здатності обрано варіант побудови апаратури багатостанційного доступу на базі багатостанційного доступу з часовим розподілом каналів.