Ascochyta Yanıklığı Ascochyta rabiei Pass. Labr. 'na Dayanımları Farklı Nohut Çeşitlerinde Oransal Su, Kuru Madde ve Prolin Miktarlarındaki Değişimler - A.sülün Üstün; Sara Dolar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, Ascochyta Yan ı kl ığı hastal ığı n ı n çı kma şiddetine bağ l ı olarak meydana gelen hastal ığ a duyarl ı , Can ı tez 87 ve dayan ı kl ı , ILC 195 nohut çeşitlerinin yapraklar ı nda hastal ı k stresinin Oransal Su içeri ğ i % O. S. İ . , kuru maddeye % K..M. etkisi ile ayn ı çeşitlerin yaprak, gövde ve köklerinde de ğ işen prolin miktarlar ı incelenmi ştir. Duyarl ı çeşide ait yapraklarda %O. S. İ . dayan ı kl ı çeşide ait yapraklardan daha yüksektir. Her iki nohut çe şidinin enfekteli yapraklar ı nda da % 0.S.I.' nin daha az oldu ğ u bulunmuştur. Her iki çeşidin enfekteli yapraklar ı nda 8. günde kuru madde % K.. M. 'de art ış olduğu tespit edilmiştir. Prolin miktar ı yapraklarda , gövde ve köklerden daha fazla bulunmuştur. Enfekteli bitkilerde su eksikli ğine bağl ı olarak prolin miktar ı nda art ış her iki nohut çeş idinde de tespit edilmiştir. Hastal ığı n ortaya ç ı kmas ı na bağl ı olarak duyarl ı çeşitte en fazla prolin 8. günde bulunurken dayan ı kl ı çeş itte 11. günde daha fazla prolin birikimi oldu ğu tespit edilmiştir. Hastal ığı n ç ı kma şiddetine bağ l ı olarak prolin miktar ı n ı n değişimi Ascochyta Yan ı kl ığı na karşı dayan ı mda belirleyici bir parametre olabilir.