ВПЛИВ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ НА ФОРМУВАННЯ ПОСІВІВ ГРЕЧКИ ТАТАРСЬКОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО - Є.В. Харевський; Р.Ю. Гаврилянчик (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті наведено результати досліджень із вивчення особливостей формування посівів гречки татарської під впливом передпосівної обробки насіння, зокрема на енергію проростання та схожість, а також позакореневого удобрення та фази внесення позакореневих добрив на густоту стояння рослин та їх виживання в лабораторних і польових умовах. Експериментальну частину досліджень проводили протягом 2016-2017 рр. на дослідному полі навчально-виробничого центру «Поділля» Подільського державного аграрно-технічного університету. Виходячи з мети досліджень, було проведено лабораторний та польовий дослід, де вивчався вплив добрив Вуксал (для обробки насіння і обприскування рослин) на формування посівів гречки татарської. Встановлено, що в умовах південної частини Лісостепу західного на показники індивідуальної продуктивності зерна гречки татарської найбільший вплив мала обробка насіння добривом Вуксал Теріос, а по вегетуючих рослинах застосування добрив Вуксал Біо Аскофол та Вуксал Біо Аміноплант. Результати досліджень підтверджують, що використання Вуксал Теріос підвищує польову схожість насіння гречки татарської на 5,8%. Густота рослин та їх виживання залежали від особливостей позакореневого удобрення в певну фазу росту та розвитку. Найбільша кількість рослин перед збиранням була при застосуванні Вуксал Біо Аскофол у фазу повне цвітіння 174,7 шт./м2, з обробкою посівного матеріалу, за виживання – 97,2%. При внесені Вуксал Біо Аміноплант у фазу бутонізації без обробки насіння, найбільша густота рослин в кінці вегетації - 159,6 шт./м2, виживання рослин - 94,5%. Доведено, що використання добрив Вуксал підвищує схожість насіння, значно змінює біометричні показники а також збільшує урожайність посівів гречки татарської.