Co słychać w polskim kinie… międzywojennym - Wojciech Świdziński (Kwartalnik Filmowy)
Polski film fabularny 1918-1939. Recenzje to przygotowana przez Barbarę Lenę Gierszewską antologia, na którą złożyło się 300 recenzji z 200 polskich filmów wyświetlanych w kinach dwudziestolecia międzywojennego. Mimo postępującego obecnie procesu digitalizacji archiwaliów i poszerzania dostępu do zasobów bibliotecznych tego rodzaju praca ma nieocenioną wartość jako pomoc w badaniach nad historią polskiego kina. Wybór pozwala przyjrzeć się nie tylko rozwojowi rodzimej sztuki filmowej, ale przede wszystkim historii jej recepcji. Książka jest jednocześnie opowieścią o początkach polskiej krytyki filmowej, która w dwudziestoleciu międzywojennym osiągnęła bardzo wysoki poziom, a za recenzenckie pióra chwytały takie znakomitości, jak Karol Irzykowski, Antoni Słonimski, Anatol Stern czy Marian Hemar. Wśród nich szczególną wartość prezentują zgromadzone w antologii wielogłosy i polemiki dotyczące takich filmów, jak Tajemnica przystanku tramwajowego czy Pan Tadeusz. Książka nie zawiera niestety rozbudowanego komentarza, który mógłby pomóc czytelnikom spoza kręgu filmoznawczego. Z pewnością szerzej opracowane teksty zamieszczone w antologii mogłyby trafić do grona czytelników zainteresowanych historią Drugiej Rzeczypospolitej, stając się wehikułem do imaginacyjnej wycieczki po kinach lat 20. i 30.