Debilitat de la teoria de l'educació: sobre la narrativitat científica de l'educació Weakness in the Educational Theory: On Scientific Narrative in Education Debilidad de la teoría de la educación: sobre la narratividad científica de la educación - Conrad Vilanou i Torrano (Temps d'Educació)
En aquest assaig es revisen les aportacions que el professor Antoni J. Colom ha fet a la teoria de l'educació en els últims anys. Es dibuixa, per tant, un itinerari que es troba representat per diferents moments: debilitat constitutiva de la teoria de l'educació; crisi del model de la física newtoniana; construcció científica de l'educació a partir de la biologia i del mètode experimental, fins arribar a la teoria del caos que així constitueix una nova narrativa científica per a la pedagogia. Es tracta en definitiva, d'una proposta alternativa que a la dècada dels anys noranta va sorgir amb força als Estats Units i que vol superar la visió lineal i simple del fenomen educatiu com una mera relació de causa-efecte. En el seu lloc, es proposa una nova narrativa basada en la complexitat de la teoria del caos que així pot servir per explicar la teoria i la pràctica educatives, bo i establint alts nivells de coherència entre ambdós estadis -el teòric i el pràctic- perquè, en darrer terme, la narrativa educativa ha de ser sempre congerent amb l'educació narrada. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Cet essai permet de réviser les contributions que le professeur Antoni J. Colom a faites à la théorie de l'éducation au cours de ces dernières années. Un itinéraire est dessiné qui est représenté par différents moments: faiblesse constitutive de la théorie de l'éducation; crise du modèle de la physique newtonienne; construction scientifique de l'éducation à partir de la biologie et de la méthode expérimentale, jusque'à parvenir à la théorie du chaos qui constitue ainsi une nouvelle narration scientifique pour la pédagogie. Il s'agit, en définitive, d'une proposition alternative qui a surgi avec force aux États-Unis, dans la décennie des années 90, et qui veut dépasser la vision linéaire et simpliste du phénomène éducatif considéré comme une simple relation de cause à effet. Au lieu de cela, il propose une nouvelle narration basée sur la complexité de la théorie du chaos qui pourrait ainsi pour expliquer la théorie et la pratique éducatives, en établissant de hauts niveaux de cohérence entre les deux stades - théorique et pratique - pour que la narration éducative, à la fin, soit toujours cohérente avec l'éducation narrée. The essay reviews the contributions to educational theory made by Professor Antoni J. Colom in recent years. It takes a look at several key moments, including the foundational weakness of educational theory, the crisis of Newtonian physics, the scientific constructions of education based on biology and the experimental method, ultimately reaching the theory of chaos as a new scientific narrative for teaching. In short, the essay sets out an alternative approach that arose forcefully in the United States in the nineties, aiming to go beyond the simplistic, linear vision of education as a relationship merely of cause and effect. In its place, it puts forward a new narrative based on the complexity of chaos theory in order to explain both the theory and practice of education, establishing high levels of coherence between the two arenas because, after all, educational narrative must always be coherent with the education being narrated. En este ensayo se revisan las aportaciones que el profesor Antoni J. Colom ha hecho a la teoría de la educación en los últimos años. Se dibuja un itinerario que se encuentra representado por diferentes momentos: debilidad constitutiva de la teoría de la educación; crisis del modelo de la física newtoniana; construcción científica de la educación a partir de la biología y del método experimental, hasta llegar a la teoría del caos que así constituye una nueva narrativa científica para la pedagogía. Se trata, en definitiva, de una propuesta alternativa que en la década de los años noventa surgió con fuerza en los Estados Unidos y que quiere superar la visión lineal y simple del fenómeno educativo como una mera relación de causa-efecto. En su lugar, se propone una nueva narrativa basada en la complejidad de la teoría del caos que así puede servir para explicar la teoría y la práctica educativas, estableciendo altos niveles de coherencia entre ambos estadios -el teórico y el práctico- porque, a la postre, la narrativa educativa debe ser siempre coherente con la educación narrada.