Yapay Zekânın Gazetecilik Öğrencileri Üzerindeki Etkileri: Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğrencilerinin Yapay Zekâ Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi - Cengizhan Aynacı; Elif Köse; Yusuf Adıgüzel (Sakarya İletişim)
Yapay zekâ kullanımı birçok sektörde olduğu gibi gazetecilik mesleği ve eğitimi için de önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. İletişim fakültelerinin gazetecilik bölümü öğrencilerinin yapay zekâ kaygı durumlarını tespit etmenin gazetecilik eğitiminin geleceğine dair önemli bilgiler sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, gazetecilik öğrencilerinin yapay zekâ teknolojisinin getirdiği değişim ve dönüşümlerin kendilerinde oluşturdukları kaygı düzeylerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma nicel yöntemle ve tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinden, çalışma grubu ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 139 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket ve Wang & Wang tarafından geliştirilen, Akkaya, Özkan ve Özkan’ın (2021) Türkçeye uyarlanan Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre cinsiyetle yapay zekâ kaygısı arasında anlamlı fark belirlenirken yaş, sınıf derecesi ve medya sektöründe çalışmayı düşünme ile yapay zekâ toplam puanı arasında anlamlı fark görülmemiştir. Sınıf düzeyleri yalnızca “iş değiştirme” alt boyutunda anlamlı bulunmuştur. Kadınların yapay zekâ kaygıları erkeklerden daha yüksektir. Aynı zamanda kadın öğrenciler yapay zekâya ilişkin bilgi ve becerileri öğrenme konusunda erkeklerden daha kaygılıdırlar. Araştırma sonuçlarına göre; üniversitelerin, gazetecilik bölümünde eğitim alan öğrencilere yapay zekâ araçlarını kullanmaya yönelik eğitimler vermesi ve gazetecilik sektörünün çeşitli paydaşlarıyla iş birlikleri yapılması önerilmektedir.