Молочна продуктивність корів у період роздою та якість молока за введення до раціону білково-вітамінно-мінерального преміксу - Олена РАЗАНОВА; Всеволод АЛЄКСЄЄВ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Молочна продуктивність корів є важливим показником ефективності виробництва молока. Період роздою, який охоплює перші місяці лактації, є критичним для встановлення рівня продуктивності на весь наступний лактаційний період. У цей час важливо забезпечити корів збалансованим раціоном, який включає всі необхідні поживні речовини, що сприятиме підвищенню надоїв та покращенню якості молока. Для оцінки ефективності використання білково-вітамінно-мінерального преміксу було проведено дослідження на коровах монбельярдської породи під час роздою. Дослідні корови отримували раціон, збагачений преміксом Інтермікс КМ супер, у дозі 200 г на голову на добу. Уведення білково-вітамінно-мінерального преміксу до раціону корів під час роздою має позитивний вплив на молочну продуктивність та якість молока. За 100 днів роздою у дослідній групі корови втратили 148 г, що менше контрольної групи на 500 г. Згодовування коровам білково-вітамінного преміксу Інтермікс стимулювало тварин до виробництва більшої кількості молока у період роздою на 12,6 % та за 305 днів лактації – на 13,5 %. Молоко дослідних корів відрізнялося вищим на 0,02 % вмістом жиру та на 0,01 % білку. Корови дослідної групи мали кращі показники за коефіцієнтами сталості та повноцінності лактації, молочності, біологічної повноцінності корови. Отримані результати свідчать про доцільність використання білково-вітамінно-мінерального преміксу для підвищення ефективності молочного виробництва та покращення харчової цінності молока.