Temel Eşleme Becerilerinin Öğretiminde Ayrık Denemelerle Öğretim (ADÖ) Süreci - Yeşim Güleç-aslan (Sakarya University Journal of Education)
Ayrık denemelerle öğretim (ADÖ), otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerin gelişimlerinde önemli ilerlemeler sağlayan bilimsel dayanaklı bir yöntemdir. Bu araştırmada, otizm tanılı bir çocuk ve annesi ile yürütülen ADÖ öğretim süreci incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden vaka çalışmasıyla yürütülen araştırmada çeşitli veri araçlarıyla toplanan veriler, tümevarım analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcı çocukla ADÖ öğretim sürecinin genel olarak planlandığı gibi yürütüldüğünü, bazı sorunların çeşitli uyarlamalarla aşıldığını göstermektedir. Ayrıca, katılımcı çocuğun öğretimi hedeflenen temel eşleme becerilerini öğrendiğini, öğrendiklerinin kalıcılığının ve genellemesinin sağlandığını göstermiştir. Annenin ADÖ becerilerini kazandığı da bulgular arasındadır. Araştırmanın bulguları alanyazın doğrultusunda tartışılarak, öneriler sunulmuştur.