Dwie wizje człowieka - dwie wizje Europy - Michał Gierycz; Ks. Piotr Mazurkiewicz (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł broni tezy, iż współczesne spory o kształt Europy związane są ze sporem dwóch antropologii. Pierwsza z nich, określana tutaj jako antropologia ograniczona, pojmuje człowieka jako stworzenie, a zatem byt w swojej naturze ograniczony i niedoskonały. Na przeciwnym biegunie sytuuje się antropologia nieograniczona, zgodnie z którą byt ludzki jest moralnie i epistemicznie doskonały; stwarzający niejako sam siebie. Autorzy, wykorzystując wiele przykładów z zakresu polityk UE, dowodzą, iż zarysowany spór antropologiczny jest kluczowy dla zrozumienia współczesnej polityki Unii Europejskiej, a zwłaszcza jej „morality policy”, zdradzającej inklinacje do rozmaitych transgresji