ЛАНДШАФТНИЙ ДИЗАЙН – ЕКОЛОГІЧНО- ОЗДОРОВЧИЙ КОМПОНЕНТ СУЧАСНОСТІ - Yelyzaveta Rozhko; Oksana Kosyk (теорія та практика дизайну)
Статтю присвячено дослідженню створення комфортного середовища з урахуванням індивідуальних особливостей людини й активної позиції збереження екологічного стану навколишнього середовища під час створення ландшафтного дизайну. Взаємозв’язок суспільства та природи надає трансформації екологічної свідомості та діяльності, що підвищує екологічну освіту шляхом формування культури. Екологічна освіта та культура – чинники формування та розуміння сучасних екологічних проблем, відповідального ставлення до довкілля та природи. Досліджено основні типи озеленення на покрівлях і дахах, що є вирішенням нерозривної єдності між сукупністю знань, уявлень, емоційно-почуттєвих відносин, заснованих на гармонізації системи «природа – людина». Акцентовано увагу на виборі рослин відповідно до створення архітектури та дизайну до кожного із запропонованих типів. Оцінено вплив екологічного виховання на свідомість особистості у процесі її формування, становлення світоглядного й особистісного розвитку під час творіння екологічної культури. Проаналізовано зв’язок рівноваги стану людини з екологічним вихованням і ставленням до навколишнього світу, впливу взаємодії суспільства та природи, а також наслідків утручання у природу. Досліджено особливості створення ландшафтного дизайну в густонаселених містах, що сприяє розширенню шляхів впливу людини на довкілля, формуванню екологічного мислення, світогляду й етики, переконань відповідального ставлення до природи. Актуальність статті полягає в тому, що наведенням прикладів створення ландшафтного дизайну на обмежених ділянках простору, поєднуючи зі створенням комфортного середовища, ми зможемо пояснити динаміку збереження екологічного стану навколишнього середовища. Об’єктом дослідження є зелений дизайн у густонаселених містах з урахуванням екологічно-оздоровчого компоненту. Предмет дослідження – використання рослин відповідно до створення існуючих типів озеленення.