اثر مسمومیت تحت کشنده حشره‌کش دانیتول بر فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی گلبول‌های قرمز ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) - سید مرتضی حسینی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
دانیتول یک حشره‌کش غیر سیستمیک است که در کشاورزی استفاده می‌شود. با توجه به مطالعات معدود در خصوص سمیت دانیتول در ماهی‌ها، هدف از این تحقیق تعیین سمیت حشره‌کش دانیتول در ماهی کپور معمولی و اثر آن بر فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان گلبول‌های قرمز بود. به این منظور، ماهیان به مدت 96 ساعت در معرض غلظت‌های صفر، 2/0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم بر لیتر دانیتول قرار گرفتند و غلظت کشنده دانیتول با استفاده از داده‌های تلفات 47/0 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. سپس، جهت بررسی اثر مسمومیت تحت کشنده دانیتول بر فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان گلبول‌های قرمز، ماهیان به مدت 21 روز در معرض 05/0 و 1/0 میلی گرم بر لیتر دانیتول قرار گرفتند. در پایان دوره، از تیمارهای مختلف نمونه خون گرفته و جهت بررسی آنزیم‌های آنتی اکسیدان استفاده شد. نتایج نشان داد که دانیتول یک ماده "بسیار سمی" برای ماهی کپور معمولی است. همچنین، مسمومیت با دانیتول باعث کاهش فعالیت آنزیم‌های سوپرکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پرکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز می‌شود ولی این کاهش معنی‌دار نبود. همبستگی منفی و معنی‌داری بین غلظت دانیتول و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان وجود داشت. در نهایت می‌توان گفت مسمومیت تحت کشنده با دانیتول باعث بروز استرس اکسیداتیو در ماهی کپور می‌شود و اندازه‌گیری آنزیم‌های آنتی اکسیدان می‌تواند شاخص مناسبی برای بررسی آن باشد.