En politisk vilja att förändra – men vad är problemet? En kritisk läsning av kommittédirektivet om att förbättra lärarutbildningen - Linus Bylund; Catarina Player-Koro (Högre Utbildning)
Den här texten avser att problematisera den pågående reformeringen av lärarutbildningen i Sverige genom en kritisk läsning och analys av regeringens direktiv till utredaren, där avsikten att höja lärarutbildningens kvalitet och läraryrkets status formuleras. Utifrån Millers och Roses begrepp problematisering undersöks hur problem med den nuvarande lärarutbildningen konstrueras och vilka lösningar och förändringar som därefter framställs som naturliga och nödvändiga. Analysen visar att direktivet inte framställer nuvarande lärarutbildningar som bristfälliga. I stället kopplas problem med kvalitet i lärarutbildningarna samman med brister hos studenterna, bristfälligt samarbete mellan lärosätena samt samhällsförändringar i stort. I diskussionen belyses hur den politiska strävan att förändra lärarutbildningens vetenskapliga grund kan ses som ett steg mot avprofessionalisering av läraryrket. Vidare lyfts risken att höjda antagningskrav och införandet av lämplighetsprov kan leda till att vissa studentgrupper exkluderas, samt vilka konsekvenser en sådan förändring kan medföra.