ردیابی سرولوژیکی و تعیین دامنه میزبانی ویروس مخطط توتون در استان گلستان - سعید نصرالله نژاد; سمیرا شاملی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
استان گلستان یکی از مهم ترین مناطق کشت توتون در کشور می باشد. ویروس مخطط توتون Tobacco Streak Ilarvirus یکی از ویروس های مخرب توتون بوده که دارای دامنه میزبانی وسیع و گسترش جهانی است. به منظور بررسی سرولوژیکی ویروس مخطط توتون در 13 منطقه استان گلستان، تعداد 500 نمونه مشکوک گیاهی متعلق به 8 خانواده اسفناجیان، تاج خروسیان، فاباسه، سولاناسه، پنیرکیان، پوآسه، جالیز و گل ستاره ای با علایم دفرمه شدن برگ، کوتولگی، موزاییک، زردی، نکروز و سوختگی جوانه های انتهایی جمع آوری شد و با روش الایزای مستقیم (DAS-ELISA) و استفاده از آنتی بادی پلی کلونال اختصاصی این ویروس مورد آزمون قرار گرفت. از بین 500 بوته‌ی مورد آزمایش، در 78 مورد نتیجه آزمون الایزا مثبت بود. نتیجه آزمون الایزا در گیاهان بادام زمینی، کوکب، توتون، ماش، لوبیا، سویا، فلفل و سیب زمینی مثبت و در سایر گیاهان مورد بررسی، منفی بود. تعدادی از نمونه های الایزا مثبت انتخاب شد و پس از عصاره گیری در بافر فسفات 1/0 مولار (7pH =)، حاوی 15/0 درصد مرکاپتواتانول بر روی گیاهان محک توتون، سلمه تره و گوجه فرنگی مایه زنی گردید. وجود TSV در گیاهان محک با آزمون الایزا تایید گردید. مایه زنی مکانیکی جدایه های مختلف از روی هشت میزبان فوق الذکر روی توتون سامسون و گوجه فرنگی علائم یکسانی ایجاد نمود.