ИНСТИТУЦИОНАЛНА СТРУКТУРА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ НАКОН СТУПАЊА НА СНАГУ УГОВОРА ИЗ ЛИСАБОНА - Јелена Ћеранић (Српска правна мисао)
У раду се анализира институционална структура Европске уније, после ступања на снагу Уговора из Лисабона. Након кратких уводних напомена о разлозима институционалне реформе, први део рада посвећен је новинама које Уговор из Лисабона садржи у вези са начином рада три централне институције Европске уније, које чине тзв. институционални троугао. То су Европски парламент, као представник интереса европских грађана, затим Савет министра, као представник интереса држава чланица, и Европска комисија, као представник интереса саме Европске уније. Посебна пажња посвећена је институционализацији Европ- ског савета, који је Уговором из Лисабона по први пут добио ста- тус институције ЕУ. У оквиру другог дела рада анализиране су две нове функције предвиђене Уговором из Лисабона. Једна од њих je председник Европског савета, који се бира на период од две и по године, а друга је Високи представник за спољне послове и политику безбедности.