ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛЕЙ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ У ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОМУ УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВАМИ - O. I. Davydov (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Розглянуто необхідність проведення якісного порівняльного аналізу моделей доданої вартості, визначення можливостей їх використання у вартісно-орієнтованому управлінні підприємствами. Установлено відмінні особливості моделей економічної доданої вартості, ринкової доданої вартості, рентабельності інвестицій за грошовими потоками, грошової доданої вартості, акціонерної доданої вартості, доданої вартості для стейкхолдерів. Визначено, що відмінні особливості моделей доданої вартості обумовлюють ступінь адекватності оцінки доданої вартості з позицій її прийнятності для управлінських цілей. Досліджено наукові підходи до порівняння моделей доданої вартості за допомогою параметрів, які, на думку вчених, є найбільш важливими для впровадження системи вартісно-орієнтованого управління підприємствами. Для забезпечення ефективної реалізації концепції вартісно-орієнтованого управління запропоновано параметри порівняння моделей доданої вартості: включеність очікувань майбутніх результатів діяльності підприємств, ступінь складності, можливість створення системи факторів. Здійснено порівняння моделей доданої вартості з позицій ефективності їх використання у вартісно-орієнтованому управлінні підприємствами за параметрами, які визначають включеність очікувань майбутніх результатів діяльності підприємств, ступінь складності та можливість створення системи факторів. Доведено потребу додаткового зіставлення моделей доданої вартості для їхньої адекватної порівняльної характеристики за параметрами: вимірювання фундаментальних ефектів фінансово-господарської діяльності підприємства і врахування вигод його стейкхолдерів (власників, менеджерів, працівників, кредиторів, партнерів, держави). Виконано додатковий порівняльний аналіз моделей доданої вартості для цілей вартісно-орієнтованого управління підприємствами за параметрами: вимірювання фундаментальних ефектів фінансово-господарської діяльності підприємства і врахування вигід його стейкхолдерів.