БЛАНКОВЕ РЕФІНАНСУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТАБІЛІЗАЦІЇ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Олена Береславська; Віктор Сапальов; Андрій Супрун (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню бланкового рефінансування як ключового інструменту стабілізації банківського сектору України в умовах воєнного стану. Здійснено ґрунтовний аналіз нормативно-правового забезпечення функціонування та реалізації цього інструменту з акцентом на його значущість у контексті фінансових та операційних потрясінь. Розглянуто ефективність бланкового рефінансування, його роль у подоланні кризових явищ та забезпеченні економічної стійкості вітчизняного банківської сектору, вирішення проблем дефіциту ліквідності, підтримці операційної безперервності та допомозі банківським установам у кризових умовах. Зроблено акцент на практичному впливі бланкового рефінансування як інструмента екстреної підтримки та довгострокового відновлення банківської системи. Зроблено висновки щодо ефективності застосування цього інструменту, а також окреслено перспективи подальших досліджень.