Sternbergia lutea Etanol Ekstraktlarının Antioksidan Aktivitesi ve Total Fenolik Madde Miktarının Araştırılması - Cigdem AYDIN; Ahmet ERMİŞ; Ramazan MAMMADOV (International Journal of Secondary Metabolite)
Sternbergia Waldst & Kit. cinsi doğal antioksidanlara kaynak oluşturan geofitlerin arasında ve Amaryllidaceae familyası içinde yer alan önemli bir cinstir. Bu çalışmanın amacı Sternbergia lutea türünün soğan ve yapraklarından elde edilen etanol ekstraktlarının antioksidan aktivitesini ve fenolik bileşen madde miktarını araştırmaktır. Fenolik madde miktarı soğan-etanol (10,5 mg GAE/g) ekstraktlarına nazaran yaprak-etanol (18.9 mg GAE/g) ekstraktlarında daha fazla olmuştur. Soğan ekstraktları (% 86.60) yaprak ekstraktlarından (% 68.10) daha yüksek antioksidan aktivite göstermiştir. Serbest radikal süpürücülük aktivite testinde ise benzer şekilde soğan ekstraktında (%64.29) yaprak ekstraktından (%42.8) daha yüksek serbest radikal süpürücülük saptanmıştır. Sonuçlara göre S. lutea soğan ekstraktları daha güçlü etkiye sahiptir.