Koko talo kasvattaa? - Outi Ylitapio-Mäntylä; Minna Uitto; Virve Keränen; Minna Rossi-Salow; Maija Lanas (Kasvatus & Aika)
Monitoimitalot ovat aikamme ilmiö, joissa eri alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä yhteisissä tiloissa. Tässä kerronnallisessa tutkimuksessa tarkastellaan toimijuutta monitoimitaloissa siellä työskentelevien ammattilaisten kertomana. Tutkimuskysymys on: Millaiseksi ammattilaisten toimijuus monitoimitaloissa kerrotaan? Tutkimusaineisto koostuu vertaismentorointiryhmissä käydyistä keskusteluista. Ryhmiin osallistui monitoimitaloissa työskenteleviä eri ammatteja edustavia henkilöitä. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti. Tutkimustulosten mukaan ammattilaiset neuvottelivat toimijuuttaan suhteessa rakenteisiin ja toimintaperiaatteisiin. Neuvottelua käytiin yksilöllisestä ja kollektiivisesta toimijuudesta omien työnkuvien puitteissa sekä sääntöjen ja vastuun näkökulmista. Tutkimuksessa tuodaan esiin, että vertaisryhmämentorointi tarjoaa mahdollisuuden kehittää työyhteisöjen toimintakulttuuria ja reflektoida siihen liittyviä muutoksia.