Avrupa’daki Türklerin AB Hakkındaki Görüşleri Almanya Özelinde Bir Alan Araştırması - Mustafa Yağbasan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Üyelik süreci devam etmesine rağmen Türkiye 'nin AB ile tan ışıkhğını n aslı nda buülkelerde yaşayan vatandaşları ndan dolayı yarım yüzy ı llı k serüvenle ya şıt olduğusöylenebilir. Öngörülen üyelik kriterlerinin birçoğunun yerine getirilmesine rağmenBirliğe yeni dâhil ülkelerle paralellik arz etmemesi ve müzakerelerin sürekli ötelenmesiveya imtiyazl ı ortaklı k gibi tekliflerin sunulmas ı , Türk kamuoyunun AB üyeli ği ile ilgiligelişmelere daha itidalli yaklaşması na ve objektifliğinin yeniden sorgulanması na nedenolmaktadır. Avrupa'da yaşamakta olan dört milyonluk Türk nüfusunun varl ığı ilekazanı lan deneyimlerin ise AB 'nin endi şelerine ve olumsuzluklar ı na dayanakoluşturduğu söylenebilir. AB 'nin ku şkuları nı n genellikle Türkiye'nin kültürel, sosyolojikve teolojik yap ısı ile yüksek nüfus oran ı na dayalı olduğu bilinmektedir.Türk insanı göçmen statüsü veya vatandaş olarak yı llardı r AB ülkelerindeyaşamaktadı r. Ancak gelinen noktada Türkiye'nin üyeli ğinin artı k ne kadar gerekliolduğu ve Türk insan ı na neler sağlayabileceği sorgulanmaktadı r. Bu araştırma, ABdeneyimini fiili olarak ya şamakta olan Türk vatandaşları nı n Birlik hakk ı ndakidüşüncelerini bilimsel verilerle ortaya koymak amacıyla yapı lmıştı r. Bir anketuygulaması ile desteklenen bu çalışmada önemli bulgulara ulaşı lmıştı r.