Bildeboka som kunstopplevelse – Underliggjørende virkemidler i Shaun Tans crossover bildebok Sommerregler<subtitle>The picturebook as art experience – Estrangement in Shaun Tan’s crossover picturebook Rules of Summer</subtitle> - Hannah Aukland (Barnelitterært Forskningstidsskrift)
Omdreiningspunktet for denne artikkelen er Viktor B. Sklovskijs begrep underliggjøring. Underliggjøring skjer når et kunstverk skaper store tolkingsrom gjennom ulike estetiske kvaliteter. Målet med artikkelen er å utforske, gjennom analyse, estetiske kvaliteter i Shaun Tans Sommerregler (2014 [2013]) i lys av Sklovskijs underliggjøringsbegrep. Problemstillingen er følgende: Hvilke estetiske kvaliteter i Shan Tans bildebok Sommerregler kan bidra til underliggjøring hos leseren? Analysen er strukturert etter fire kategorier av underliggjøring: fiksjonssynteser, paradoksal ikonotekst, innovative metaforer og fragmenter. Kategoriene jeg har definert i det analytiske arbeidet, impliserer et eklektisk teoretisk grunnlag fra litteraturteori og kunstteori som gjennom ulike perspektiver kan kaste lys over underliggjørende virkemidler i Shaun Tans Sommerregler.