СУЧАСНИЙ СТАН ОРГАНІЗАЦІЇ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ - П. М. Фугело (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті обґрунтовано важливість міжбюджетних відносин для бюджетного забезпечення територіальних громад. Досліджено сутність міжбюджетних відносин, наведено їхні складові частини згідно з Бюджетним кодексом. Проаналізовано динаміку власних доходів і міжбюджетних трнансфертів за останні 5 років. Проведено порівняння питомої ваги міжбюджетних трансфертів у структурі доходів місцевих бюджетів в Україні. Розглянуто види дотацій і субвенцій, які надаються з державного бюджету місцевим бюджетам. Проаналізовано їх суми. Визначено найбільші за розміром міжбюджетні трансферти. Розглянуто залежність різних рівнів місцевого самоврядування від трансфертів із державного бюджету під час виконання ними повноважень. Відзначено, що особливостями міжбюджетних відносин у 2023 році є запровадження нових міжбюджетних трансфертів. Зокрема, пропонується передбачити додаткову дотацію на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною агресією Російської Федерації. Також на 2023 рік уперше передбачено більше десятка нових субвенцій. Проаналізовано суми та структуру трансфертів із державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році. Зроблено висновок, що міжбюджетні трансферти мають велике практичне значення, але для покращення їхньої результативності необхідне подальше реформування. Зокрема, потрібно постійно оновлювати дані щодо чисельності населення громади, з урахуванням кількості внутрішньо переміщених осіб. Необхідно вдосконалити формулу горизонтального вирівнювання, зокрема й можливості врахування всіх податкових надходжень (або ж більшості), оскільки є громади, які володіють ресурсами і водночас отримують дотацію вирівнювання.