تأثیر موقعیت استخر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss بر خصوصیات هماتولوژیک، بیوشیمیایی و آنتی اکسیداتیو سرم ماهی - حمیدرضا قیصری; نرگس اسکندری روزبهانی; عاطفه نصری; سعید نظیفی; جواد رجبی اصلانی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر موقعیت استخرهای پرورش ماهی بر سلامت ماهیان پرورشی با توجه بهفاکتورهای خونی آن ها بود. لذا استخرهای سه منطقه انتخاب شد که از نظر موقعیت جغرافیایی و فاصله از زمین هایکشاورزی متفاوت بودند. منطقه یک، منبع آب استخر از رودخانه، منطقه دو از چاه و منطقه سه از آب چشمه بود.کشاورزان منطقه یک بیشترین مقدار سموم دفع آفات کشاورزی را مصرف میکردند و منطقه دو از این نظر کمترینمصرف را داشت. ا ز ا س ت خ ر ه ا ی س ه م ن ط ق ه ج م ع ا 66 نمونه ماهی جداسازی شد، از آن ها خونگیری شد و مورد بررسی،(ALT) بیوشیمیایی ، هماتولوژیکی و اکسیداتیو قرار گرفتند. سطح آنزیمهای کبدی (آلانینآمینوترانسفراز.(p<0/ در منطقه دو از همه بیشتر بود و تفاوت معنادار با دو منطقه دیگر داشت ( 05 (AST) آسپارتات آمینوترانسفرازدر منطقه دو کمترین مقدار بود. در شمارش ،(PCV) و هماتوکریت (Hb) پارامترهای هماتولوژیک هموگلوبینافتراقی سلول های سفید خون، درصد هتروفیل ها، منوسیت ها و ائوزینوفیل ها در منطقه دو بیش از دیگر مناطق بوددر منطقه دو، .(p<0/ در منطقه یک از همه بیشتر بود ( 05 (SOD) سطح آنزیم سوپراکسیددیسموتاز .(p<0/05)علی رغم مصرف کمتر سموم دفع آفات کشاورزی، به دلیل کمتر بودن فاصله استخر از زمینهای کشاورزی، شاهد بالا بودنسطح آنزیم های کبدی، پائین بودن سطح فاکتورهای خونی مرتبط با کم خونی و افزایش سلول های خونی که از شاخصآلودگی های احتمالی میکروبی است، بودیم و درکل سلامت ماهیان استخر این منطقه نسبت به دو منطقه دیگر کمتر بود.بنابراین میتوان این پیشنهاد را مطرح کرد که موقعیت ساخت استخر پرورش ماهی بر سلامت ماهیان تأثیر دارد.