Social support and aggressive behaviour of upper-secondary youth with regard to their place of residence and the type of school the examined youth attended - Anna Jadwiga Ławnik; Elżbieta Szlenk Czyczerska (Rozprawy Społeczne)
Abstract Wsparcie społeczne ma miejsce wtedy, gdy człowiek może liczyć na pomoc i wsparcie wynikające z zachowań prospołecznych osoby lub grupy osób wspierających. Jest zawsze aktualne i najprawdopodobniej każdy będzie go kiedyś potrzebował. Agresja jest celowym wyrządzaniem krzywdy innej osobie, bojącej się i chcącej uniknąć bólu i cierpienia. Może być sposobem na szybką realizację doraźnego celu, ale niszczy przez to stosunki z ludźmi.