Putin Dönemi Rus Enerji Politikası: Anlaşmazlık ve Çatışma Süreçlerine Yansımalar - Seda Sevinç Cilasun (Cappadocia Journal of Area Studies)
Rusya’da Putin dönemi, enerji yönetiminin devlet tekelinde bir alan haline getirilmeye başlandığı ve enerji stratejilerinin hayata geçirilmeye girişildiği bir dönemi teşkil eder. Etkili olduğu jeopolitik alanda küresel ve bölgesel anlaşmazlık/çatışma süreçlerini de kullanan Rusya’nın enerjiyi güçlü şekilde kullanan bir enerji aktörü haline geldiği görülmektedir. Bu bağlamda Rusya ulusal çıkarları için dış politikada bölgesel olarak hareket alanını genişletmek ve enerji kaynaklarının ve transferinin kontrolünü sağlamak için anlaşmazlıklardan savaşa varan geniş yelpazede dış politika davranışları sergilemektedir. Bu çerçeveyi araştırmak üzere bir durum analizi şeklinde hazırlanan çalışmada öncelikle Rusya’nın günümüzde enerji aktörlüğünü belirleyen enerji profili ana hatlarıyla çizilmiştir. Ardından Putin yönetiminde Rusya’da enerjinin dış politikanın temel bileşenlerinden biri haline getirilmesi sürecinde etkili olan politika ve stratejiler ele alınmıştır. Son olarak ise Rus dış politikasında enerjinin neden-temel araç olarak öne çıktığı anlaşmazlık ve çatışma örnekleri üzerinden, Putin dönemi Rus enerji politikasının genel Rus dış politikasının en önemli bileşeni olarak nasıl kullanıldığı analiz edilmiştir.