Штампування із маловуглецевої сталі заготовки гільзи середніх розмірів - Володимир Калюжний; Олександр Ярмоленко; Костянтин Марчук (Mechanics and Advanced Technologies)
Робота присвячена отриманню із низьковуглецевої сталі заготовки гільзи середніх розмірів. Послідовність переходів штампування включає операцію гарячого зворотного видавлювання, дві операції холодного витягування з потоншенням та операцію холодного обтиску. Моделюванням з використанням методу скінченних елементів встановлені зусилля і питомі зусилля на операціях, тепловий ефект при формозміні, форма і розміри напівфабрикатів з розподілом інтенсивності деформацій. Застосована пружно – пластична модель металу, яка дозволила виявити зусилля діставання деформуючого інструменту із напівфабрикатів та зусилля виштовхування напівфабрикатів із матриць. Зворотним видавлюванням отриманий напівфабрикат з потрібними розмірами виступу на донній частині зі сторони порожнини і виступом на торці для формоутворення фланця. Показана можливість виконання першого витягування через три послідовно розташовані матриці. Після цієї операції потрібний відпал напівфабрикату для відновлення пластичності. На другій операції витягування з потоншенням і доштампуванням донної частини забезпечуються кінцеві розміри цієї частини зі сторони порожнини і формоутворення фланця на боковій поверхні напівфабрикату із створенням макроструктури для забезпечення потрібних експлуатаційних властивостей. Форма і розміри стінки напівфабрикату після другого витягування, розподіл інтенсивності деформацій в ній визначені із умови досягнення кінцевих розмірів і механічних властивостей заготовки гільзи на останній операції обтиску. Для цього при моделюванні обтиску враховані деформації, які отримані в результаті другого витягування.