Kan vericilerde HBsAg, anti-HCV, anti-HIV ve Sifilis seroprevalansı - Mustafa Altındiş; Raike Kalaycı; Savaş Aslan (Sakarya Tıp Dergisi)
Bu çalışmada Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan Merkezi'ne başvuran donörlerde HBsAg, anti-HCV, anti-HIV 1/2 ve RPR seroprevalansının tespiti ve oranların yıllara ve cinsiyete göre dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ocak'2001 ve Aralık'2010 tarihleri arasında Kan Merkezi'ne başvuran 37343 kan donörünün HBsAg, anti-HCV, anti-HIV ½ tarama testleri mikropartikül ELISA (Vitros, Ortho-Clinical Diagnostics) yöntemi ile Ortho-Clinical Diagnostics (HBsAg, HCV 3.jenerasyon, HIV 1/2) kitleri kullanılarak; RPR testleri ise RPR Latex ve Chorus Syphilis Screen Recombinant, Italy kitleri kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 37343 donörün yaşları 18 ile 64 arasında olup, 33577'u(%89.9) erkek, 3766'i(%10.1) kadındır. Donörlerin 517'inde (% 1,38) HBsAg, 131'inde(% 0,35) anti-HCV, 10'unda(% 0.02) anti-HIV ½ ve 17'sinde(% 0.04) RPR pozitif bulunmuştur. Anti-HIV pozitif bulunan 10 donör kanı gönderilen Bölge Referans Laboratuvarında doğrulanmamıştır. Bulgularımız, HBsAg seropozitiflik oranının Türkiye geneli ile uyumlu olup, yıllar içinde azaldığını göstermektedir.