D-200 Karayolu için Dönemsel ARIMA Yöntemi ile Kısa Dönemli Trafik Akım Tahmin Modellerinin Geliştirilmesi - Erdem Doğan (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde trafik kontrolsistemlerinin verimli çalışabilmesi için kısa dönemli trafiğin tahmin edilmesigerekli olmaktadır. Bu çalışmada, Kırıkkale İl sınırlarındaki (D-200, E88) karayoluna ait kısadönemli trafik tahmin modellerinin geliştirilmesi için dönemsel otoregresifbileşik hareketli ortalama (SARIMA) tekniği kullanılmıştır.. Modellemedekullanılan veri seti, yolun 29+100 km’ sinde belirlenen kesiminde, yaklaşık 2ay süre boyunca 15 dk.’ lık zaman dilimleri şeklinde yapılan sayımlardan herbir şerit için ayrı olarak elde edilmiştir. Elde edilen trafik akımı verilerinin%80’ i SARIMA modellerinin oluşturulması için, kalan kısmı ise modelintahminlerinin test edilmesi için kullanılmıştır. Farklı tiplerdeki SARIMAmodelleri iki şeritli karayolunun sağ ve sol şeritleri için oluşturulmuştur. Analizlersonucunda SARIMA(1,0,1)(0,1,1)672 her iki şerit için en düşük tahminhatalarını üretmiştir. Modellere ait R2 değerleri ise sağ şerit için0,92, sol şerit için 0,88 seviyelerinde olduğu hesaplanmıştır. Modellerinyüksek R2 değerleri ve düşük hatalar üretmesi nedeniyle geliştirilen SARIMAmodellerinin Türkiye karayollarının kesintisiz akım koşullarını sağlayan yolkesiminde Türkiye'de kullanılabileceğini anlaşılmıştır.