Divan ve Halk Edebiyatı Sanatçılarına İlham Kaynağı Olan Rüya - Erol Gündüz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Rüya, bütün insanlarıetkilediği gibi edebiyatçılarıda etkilemiştir. Divan ve halk edebiyatıalanında eser veren bazı şair ve yazarlar, verdikleri eserlerle ilgili çeşitli rüyalar gördüklerini ifade etmişlerdir. Divan edediyatısanatçılarının gördükleri rüyalar, genellikle manevî bir kişinin bir eserin yazılmasınıtavsiye etmesi niteliğinde iken; halk şairlerinin rüyaları, onlara şairlik kabiliyetinin verilmesiyle ilgilidir. Divan şairi veya yazarırüyadan önce ne yapacağınıve neyle meşgul olacağınıbilemez durumdayken, rüyadan sonra kendisine rüyada yazılmasıtavsiye edilen eseri yazmaya kararlı, bu gücün kendisine verildiğini hisseden ve yazacağıeserin faydalıolacağına inanan bir kişi durumundadır. Halk şairi ise rüyadan önce şiirle meşgul olsa da tam bir ustalıkla ve Allah vergisi bir kabiliyetle bu işi yapmamakta, belki de çok zorlanmaktadır. Rüyadan sonra kendisine şairlik kabiliyeti verilmişdurumdadır ve artık kolayca şiir söyleyebilmektedir. Bazıhalk şairlerinin ise rüyadan önce şiirle hiç alâkasıyokken rüyada kendilerine şairlik kabiliyeti verilir ve şair olurlar; Bu şairler, bundan sonra çok kolay şiir söylerler. Her iki edebiyatta da rüya, sanatçılar için bir ilhâm kaynağıözelliği taşımaktadır. Rüyadan sonra kişinin tamamen değişmesi söz konusudur. Görülen rüya, bir ya da daha çok eserin ortaya çıkmasına sebep olma özelliğine sahiptir.