HABER SÖYLEMİ İÇİNDE YAPILANDIRILMIŞ ÖRTÜLÜ NESNELLİK İHLALLERİ - Mustafa Şeker (Selçuk İletişim)
Nesnellik meslek kodlarında ve gazetecilik kitaplarında evrensel normları belirlenen bir gazetecilik ilkesidir. Gazetecilik mesleğinin geçirdiği evreler sonucunda bugün nesnellik itiraz edilmeyen bir norm haline gelmiştir. Gazeteciler, meslek kuruluşlarının ve toplumun baskısı sonucu normatif nesnelliğe büyük oranda uymaktadırlar. Ancak nesnelliğin örtük olarak ihlali de mümkündür. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapılan bu ihlaller, haberin söylemi içine gizlenmekte ve ancak söylemin nitel analizi ile ortaya çıkartılabilmektedir.